14/06/2013

    De Praatstoel

    18/12/2015

    Parklife wint Cultuurprijs

    28/06/2017

    Gestampte aardewand

    05/07/2017

    Kunstzinnig Vogelhotel

    08/07/2017

    Powers of Ten

    09/07/2017

    Master QEP S.Massart

    13/07/2017

    2de laureaat Destelheide

    04/08/2017

    ART77 - Lieve Ophalvens

    10/09/2017

    Open Monumentendag

    10/09/2017

    Festival v.d. Architectuur

    23+24/09/2017

    Mijn Huis Mijn Architect

    10/10/2017

    1e Laureaat Stationsplein

    10/11/2017

    Architectuurprijs VL-Br.

    14/11/2017

    Narrative Architecture

    02/12/2017

    Publicatie - HLN

    05/02/2018

    Stagiaire Antje

    09/02/2018

    Atelier X

    28/02/2018

    Lokaal Cultuurbeleid

    05/03/2018

    Exchange student - Vahid

    17/03/2018

    Biënnale Venetië

    29/03/2018

    Vacature medewerker

    27/05/2018

    VL. Renovatiedag 2018

    04/07/2018

    Zomerstage - Nicky

    06/07/2018

    Time Space Existence

    06/07/2018

    Act of Building

    30/10/2018

    Ontwerpend Onderzoek

    22/11/2019

    Dag van de ondernemer

    02/01/2020

    Bricks Now & Then

    03/02/2020

    Building of the year 2020

    27/09/2020

    Mijn thuis op maat 2020

    21/12/2020

    Vacature medewerker

    06/06/2021

    Trade house

    06/06/2021

    Tiny house

    06/06/2021

    Penthouse

    03/05/2021

    Architectura - Praatstoel

Nationale staalprijs 2020

De eigen woonst van architect Peter Van Impe werd genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020, een prijs waarmee de stichting Bouwen met Staal sinds 1971 waardering uitspreekt voor bijzondere staalprojecten. 


AST 77 realiseerde één van de “Herenwoning” op de Anemoon te Tienen, op de site van het voormalig Provinciaal Internaat.  De woning is ontworpen binnen de krijtlijnen van het vernieuwende beeldkwaliteitsplan voor deze site, opgemaakt door B-architecten en Omgeving. Het masterplan bestaat uit zes woonzones - elk met een eigen sfeer en aangepaste woontypologie – gegroepeerd rond de voormalige atletiekpiste die binnen het nieuwe plan ingericht wordt als centrale open verblijfsruimte. De herenwoning is één van de zes typologieën. 


Structureel basismateriaal van de door AST 77 ontworpen duurzame woning is aarde in combinatie met staal en beton. Aarde heeft namelijk een zeer lage impact op het milieu en heeft excellente thermische en constructieve eigenschappen. Daardoor heeft het materiaal een groot potentieel voor duurzaam bouwen. 


Het staal werd al structureel bindend materiaal gebruikt voor het koppelen van de 3 losstaande bakstenen buitenwanden met de centraal gepositioneerde stampleemwand. De 1 cm dikke vloerplaten en de geperforeerde stalen trappen zorgen zij er voor dat met een minimale opleg de noodzakelijke verbindingen gerealiseerd kan worden om een zo open mogelijke constructie te realiseren. Aan de westzijde van de woning is het 11 meter hoog stalen raamwerk die de verbinding maakt tussen twee van de drie vrijstaande baksteenmuren. Aanvullend aan de dragende staalconstructies is er een vol stalen boeken- en plantenrek van 15 meter hoog die als open en transparante borstwering fungeert. Bovenaan de woning komt er in de nabije toekomst een stalen serre boven de trap, dewelke toegang zal geven aan het dakterras.


De winnaars worden op 13-10-2020 bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.

  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op