Biënnale Venetië - 16/03/2018


Bringing Earth to a Sinking Island  

Kunstenaars brengen Tienen naar het zinkend eiland Venetië  

Het collectief Atelier X presenteert een uniek project waarbij een maquette van Tienen uit klei en aarde
naar de architectuurbiënnale van Venetië 2018 wordt gebracht.  

Via de maquette die de stad Tienen verbeeldt, wordt iedereen uitgenodigd om na te denken over de stad van de toekomst.    

   
Bringing Earth to a Sinking Island
Van 26 mei tot 25 november vindt de 16de editie van de Architectuurbiënnale in Venetië plaats met als thema 'Freespace'. Drie Tiense creatieven werden door de European Cultural Centra gevraagd om in Palazzo Mora werk van hen tentoon te stellen. Voor deze editie werken ze samen aan een opvallend Belgisch project met als titel 'Bringing Earth to a Sinking Island'. De bedoeling is om Tienen te verbeelden en zowel letterlijk als figuurlijk naar Venetië te brengen.

Tienen heeft een verleden om mee aan de slag te gaan en een toekomst om over na te denken. Het unieke aan dit project is dat er niet enkel over het leven in een stad wordt nagedacht maar ook over de interactie tussen de creatieven en hun omgeving die op bijzondere wijze tot zijn recht komt. Het project verbindt, inspireert en daagt uit: hoe leven we samen in een stad, hoe moet de stad van de toekomst eruit zien?  

Van 3 naar 1
De bezielers zijn de Tienenaars architect Peter Van Impe, architectuurfotograaf Steven Massart en kunstenares An Roovers. Drie persoonlijkheden die op creatieve en inhoudelijke wijze samenvloeien in een onderzoek rond de stedelijke (grond)vesten van Tienen, die in de vorm van een grote maquette vanaf mei in Venetië te bewonderen is. Het bestaat uit een vereenvoudigde plattegrond van de stad Tienen, opgebouwd uit kleibekers waarbij ieder volume een bouwblok van de stad voorstelt.  In totaal komen er 52 bekers die verwijzen naar de wijken en stedelijke functies. Verschillende materialen die in de stad zijn gevonden - zoals aarde, hout, zand etc. - dienen als grondstof voor deze bekers. Samen zorgen de kunstenaars voor een kruisbestuiving tussen architectuur, keramiek, fotografie en kunst, wat zeer verrijkend is. Rond deze maquette en de lokale grondstoffen zullen schermen worden geplaatst waarop beeldmontages te zien zijn van het verleden, heden en de toekomst.  

Partners
Atelier X stelt eveneens de vraag aan de inwoners van Tienen om deel te nemen aan het project door als ambassadeur de verhalen rond hun eigen bouwblok te vertellen. Zo willen we de geest van het voor het publiek afgesloten binnenstedelijk gebied zichtbaar maken. Tiense inwoners kunnen meter of peter worden van zijn of haar bouwblok. Partners die meestappen in 'Bringing Earth to a Sinking Island'
krijgen ook een stukje Tienen in ruil.  

‘Bringing Earth to a Sinking Island’ heeft veel meer ambities dan alleen een deelname aan een architectuurbiënnale. Het is een aanzet tot samen nadenken en werken aan een stad, maar wil ook het debat losweken over hoe we in de toekomst een stad op een andere manier dichter bij de bevolking kunnen brengen: ‘samen-leven’ en communiceren met een inspirerende en aangename omgeving.  
 
ATELIER X
ATELIER X is een collectief waarbij Peter Van Impe, An Roovers en Steven Massart via uitwisseling met elkaar, via hun medium en door interactie met anderen naar hun leefomgeving kijken.
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op