Ideeën voor de stad - Voeding verbindt

3 juni 2022

AST77 bouwt samen met OpgewekTienen en SAAMO Vlaams-Brabant verder aan een initiatief voor een meer duurzame en sociale stad. Dit in navolging van eerdere projecten zoals ParkLife en het Stadsforum. Met 'Ideeën voor de stad' brengen we burgers, organisaties en overheden samen. Hieronder valt het organiseren van lezingen, workshops en ontmoetingsmomenten. Het thema 'Voeding verbindt' focust op de manieren waarop het mensen samenbrengt. Wat is het belang van eten in verschillende culturen? Hoe kan de stad nog meer inzetten op eetbaar groen? Wat was de impact van voeding op onze stadsgeschiedenis? Dit zijn vragen waarop ook architectuur een antwoord kan bieden. Met een programma van vijf activiteiten delen we kennis en inspiratie om de ideeën die eruit voortkomen om te zetten naar de praktijk.

 

Springwater for a fossilized city

29 september 2019

In 2018 bracht Atelier X de stad Tienen naar Venetië. Dat gebeurde in de vorm van een maquette die werd gebakken uit de kleigrond van de 52 bouwblokken van het stadscentrum. Aanleiding was dé Europese tweejaarlijkse hoogmis van de architectuur, de Biennale di Architettura di Venezia.


In 2019 wordt het verhaal verder geschreven in Tienen tijdens het Festival van de architectuur dat dit jaar het credo ‘Verbind de stad!’ uitdraagt.
Architectuur speelt daarbij vandaag een cruciale rol: ze heeft niet alleen de kracht om gebouwen en functies te verbinden, maar ook om mensen dichter bij elkaar te brengen.
En laat dit nu net de inzet zijn van het project van Atelier X, dat op zoek is naar wat dat voor de stad Tienen kan betekenen.

WACHTEN HOEFT NIET MEER

3 maart 2017
Tijdens de infomarkt op de eerste Trefdag in Tienen hebben we een werfoefening uitgewerkt waar we de bezoekers hebben gevraagd om samen met ons na te denken over de Hoekstenen van de stad Tienen. Iedereen herkent ze en weet dat er waarschijnlijk nooit iets zal aan veranderen. Daar wensten wij na de workshop verandering in te brengen. Onder de werktitel 'Wachten hoeft niet meer'willen we de wachtgevels aan de ingangspoorten van de stad Tienen een functie & beeld geven. De littekens, die door de aanleg van de vestenring zijn ontstaan, herstellen en ervoor zorgen dat de bezoekers van de stad Tienen verwelkomend worden door gebouwen en/of plekken waar mensen even willen bij stilstaan. Een buurthuis, een local store, een stadstuin, .... We denken er graag samen met jullie over na.

PARKLIFE 2016

7 augustus 2016
ParkLife 2016 pakt opnieuw de stad in

Samen met alle Tienenaren tonen we waar Tienen sterk in is en formuleren we ideeën voor een creatieve, sociale, ecologische en ruimtelijk aantrekkelijke stad. Burgers en verenigingen bundelen de krachten.
Dit jaar niet alleen in het stadspark….
Kom alvast proeven van wat ParkLife 2016 in petto heeft.
  

Het StadsForum is een initiatief van opgewekTienen, RISO Vlaams-Brabant en AST 77, i.s.m. Wim Van Aeken, Mezza Invest en de Tiense Wereldvrouwen. ParkLife 2016 is een initiatief van opgewekTienen, RISO Vlaams-Brabant en AST 77, i.s.m. Stad Tienen en tal van burgers en verenigingen.

Tiense Vierkante Eters

5 mei 2016
Voor het project de 'Tiense Vierkante Eters' stellen 10 wijken/dorpen en 10 chef-koks een recept samen met streekgebonden producten en een lokaal streekbiertje. In deze 10 Tiense wijken en dorpen wordt één vierkante meter tuin aangelegd in de typische houten fruitbakken uit de regio. De wijkambassadeurs zullen daarin groenten en kruiden kweken die de ingrediënten vormen van een gerecht dat wordt samengesteld door een Tiense chef-kok. In augustus komt de oogst tijdens Parklife 2016 naar het stadspark en worden de gerechten klaargemaakt. Op die manier vestigen we de aandacht op lokaal geteelde voeding en het kooktalent uit de regio.

StadsForum Tienen 2016

18 maart 2016
Tijdens StadsForum 2016 wordt de nieuwe editie van ParkLife voorgesteld en de puclicatie 'Tienen Ontwerpend Onderzoekstraject'. De avond biedt ook een forum om samen na te denken over bestaande en nieuwe initiatieven.
      

De StadsAkker: de grootste dakakker van Europa

10 september 2015
Stadslandbouw is populairder dan ooit. In tal van steden rijzen de korte keten initiatieven als paddenstoelen uit de grond. Velen zijn voor kansengroepen echter niet tot weinig toegankelijk (ze zijn te duur, moeilijk bereikbaar, etc.). En dat terwijl gezonde, betaalbare en duurzame voeding een recht zou moeten zijn voor iedereen. Riso Vlaams-Brabant heeft daarom de ambitie om in de stadsrand van Tienen een vernieuwend stadslandbouwverhaal te schrijven: De StadsAkker. Hoe willen we dit realiseren?

i.s.m. Carrefour Tienen en RISO Vlaams-Brabant

PARKLIFE 2015

09 augustus 2015
ParkLife 2015 wil nog sterker inzetten op de ‘Toekomst van de stad’. Op welke manier willen wij in de stad leven? Hoe komen we samen tot een rechtvaardige samenleving? En hoe kunnen we onze ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijk onze levenskwaliteit verhogen?

PARKLIFE 2014

01 juli 2014
Het Tiense Stadspark was ooit het kloppende groene hart van de stad. Mensen ontvluchten er de drukte, jonge gezinnen speelden er met hun kinderen en ouderen maakten er hun dagelijkse wandeling.

Ondanks zijn centrale ligging en zijn schitterende historische plantencollectie vervult het Tiense Stadspark deze functies te weinig. En dat is jammer. Het Tiense Stadspark verdient beter en moet opnieuw uitgroeien tot een plek waar mensen mekaar ontmoeten, een plek waar elke Tienenaar trots op kan zijn. Parklife wil tegelijk de ecologische en de historische waarde van het park herwaarderen en versterken.

Om ontmoetingen te stimuleren en spontane initiatieven mogelijk te maken, worden 15 witte picknicktafels in het park geplaatst (gemaakt door de Sociale Werkplaats Blankedale).

Tienen Ontwerpend Onderzoekstraject

4 juni 2013
Het bureau van Peter Van Impe, architecten- en ingenieursbureau AST77, is gevestigd in de binnenstad van Tienen en is sterk betrokken bij de kwaliteit van de stadsruimte. In het verleden maakte medewerker Stijn Creten de masterthesis 'Tienen Tintelende stad?', waarin onder meer het probleem van de leegstand in de stad werd aangekaart.

In de loop van 2013 startte architect Peter Van Impe met zijn architectenbureau AST77 op eigen initiatief een ruimtelijk onderzoek voor de binnenstad van Tienen. Hij deed dit vanuit zijn bezorgdheid als burger en vanuit zijn professionele inzichten. Het werd gaandeweg een intrigerend traject, dat geleidelijk de hele stad wist te enthousiasmeren. Het traject van het ontwerpend onderzoek werd gebundeld in een prachtig naslagwerk dat de aanzet geeft naar veel meer.

Tiense StadsDebat

13 oktober 2013
Kleine Steden Kleine Projecten
de potentiele opportuniteiten van de stad Tienen  

Onder de werknaam “The Pattern Language of the city dream of Tienen” startte architectenbureau AST77 begin 2013 een casestudy – uitgevoerd door Santi Amaro Serrano (ESP) en Daniel Samiec (CZE) – over de kleinschalige stedelijke vragen van Tienen. Zijn niet-centrumsteden grote dorpen, kleine steden of wijken in Vlaanderen? Hoe kunnen niet-centrumsteden kwaliteit leveren met veel minder financiële middelen? Waarom spreekt men over niet-centrumsteden en niet over streek- of regiosteden? Ontbreekt het de niet-centrumsteden aan visie of aan ambitie? Waarom vallen niet-centrumsteden eerder tegen dan op?
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | BE 0889.549.188. | Volg ons op