16/06/2022

    Tendens Wonen

    03/06/2022

    Circubuild artikel

    06/05/2022

    Vacature

    15/04/2022

    Renovatiedag 2022

    22/02/2022

    Terra Fibra Award 2021

    28/07/2021

    Kringwinkel PLUS

    06/06/2021

    Trade house

    06/06/2021

    Tiny house

    06/06/2021

    Penthouse

    03/05/2021

    Architectura - Praatstoel

    27/09/2020

    Mijn thuis op maat 2020

    03/08/2020

    Nationale Staalprijs 2020

    03/02/2020

    Building of the year 2020

    02/01/2020

    Bricks Now & Then

    22/11/2019

    Dag van de ondernemer

    06/07/2018

    Time Space Existence

    06/07/2018

    Act of Building

    30/10/2018

    Ontwerpend Onderzoek

    04/07/2018

    Zomerstage - Nicky

    27/05/2018

    VL. Renovatiedag 2018

    17/03/2018

    Biënnale Venetië

    05/03/2018

    Exchange student - Vahid

    28/02/2018

    Lokaal Cultuurbeleid

    09/02/2018

    Atelier X

    05/02/2018

    Stagiaire Antje

    02/12/2017

    Publicatie - HLN

    14/11/2017

    Narrative Architecture

    10/11/2017

    Architectuurprijs VL-Br.

    10/10/2017

    1e Laureaat Stationsplein

    23+24/09/2017

    Mijn Huis Mijn Architect

    10/09/2017

    Open Monumentendag

    10/09/2017

    Festival v.d. Architectuur

    04/08/2017

    ART77 - Lieve Ophalvens

    13/07/2017

    2de laureaat Destelheide

    09/07/2017

    Master QEP S.Massart

    08/07/2017

    Powers of Ten

    05/07/2017

    Kunstzinnig Vogelhotel

    28/06/2017

    Gestampte aardewand

    18/12/2015

    Parklife wint Cultuurprijs

    14/06/2013

    De Praatstoel

Kunstoproep Vierkappes

Maak een kunstwerk voor Wijkgezondheidscentrum Vierkappes in Tienen

 

AST77 ontwerpt een nieuwe groepspraktijk voor Wijkgezondheidscentrum Vierkappes in Tienen. De integratie van kunst is één van de criteria. In samenwerking met Kunstenpunt doen we een warme oproep naar geïnteresseerde kunstenaars die een kunstwerk willen voorstellen binnen onderstaand geschetst kader. 

 

Het Wijkgezondheidscentrum Vierkappes (WGC Vierkappes) zal huisvesten in een interbellumpand aan de Zijdelingsestraat in Tienen, bestaande uit twee bouwlagen met kelderverdieping. Doorheen de jaren heeft het gebouw verschillende functies gekend, waarvan een kleine supermarkt met appartement op de eerste verdieping de meest recente invulling was. De bestaande betonskelet-structuur met kolommen, balken en vloerplaten voorziet het gebouw van een modulair karakter dat wordt ingezet als ontwerpstrategie voor de nieuwe, flexibele ruimtes. Een ruimte inzetbaarheid laat het zogenaamd ‘open plan’ toe om ook te kunnen blijven voorzien in de toekomstige noden van het wijkgezondheidscentrum.

 

Een nieuwe hoofdingang wordt gearticuleerd in het gevelbeeld en onderscheidt zich in schaal van de personeelsingang die voorheen als inkomdeur diende van het appartement. De hoofdingang leidt de bezoeker naar het inkomsas waar in het verlengde een balie met backoffice aan grenst. De grootste architecturale bewegingen liggen echter in het wegnemen van de betonnen vloer- en dakplaten om een centraal binnen-atrium te creëren tot zeven meter hoogte. Waarbij een glazen dakkoepel het volume van natuurlijk licht voorziet tot in de kern en de naastliggende ruimtes. De trap en liftkoker verbinden de ruimtes rondom het atrium fysiek en de keuzes in materialiteit beogen een buitengevoel binnenin het ontwerp.

 

Aan de achterzijde van het gebouw wordt een gelijkvloers deel gesloopt om een buitenpatio te creëren waaraan zes medische lokalen gelinkt zijn. We voorzien zo een overgang van meer publieke ruimtes aan de voorzijde van het gebouw tot meer private ruimtes aan de achterzijde van het gebouw. Op de verdieping organiseren de ruimtes zich op eenzelfde manier rond het centrale atrium. De administratieve ruimtes en vergaderzalen liggen aan de straatzijde. Het personeel beschikt over een doucheruimte en een polyvalente kantineruimte met keuken die uitgeeft op het vergrootte terras aan de achterzijde van het gebouw.

 

In het ontwerp van het nieuwe wijkgezondheidscentrum wordt er sterk ingezet op duurzaam en circulair bouwen. In eerste plaats worden de meest ecologische en efficiëntste technieken ingezet om het gebouw te koelen, verwarmen en verluchten. De voorgevel zal aan de binnenzijde geïsoleerd worden, de achtergevel aan zowel binnen- als buitenzijde. Bovenop deze technische duurzaamheid zal er telkens en op alle niveaus van de bouwschil en afwerking gekeken worden naar de herbruikbaarheid van materialen. Niet alleen voor de bouwmaterialen, maar ook voor de afwerkingsmaterialen van het meubilair trachten we het concept van hergebruik en circulair bouwen maximaal aan te brengen.

 

Het is vrij aan de kunstenaar om hiermee aan de slag te gaan. Het is in deze context zeker gewenst en zal ook positief onthaald worden om dit circulair gedachtegoed mee te nemen in de concipiëring van het kunstwerk. De artistieke vrijheid wordt sterk aangemoedigd, rekening houdend met een publiek dat varieert van patiënten tot medewerkers en vrijwillers, dat in de eerste plaats niet op zoek is naar kunst, maar waarbij de integratie ervan wel een interesse, gesprek of gevoel van welbehagen kan teweegbrengen.

 

Deadline kandidatuurstelling 01/08/2022 // opdrachtbeschrijving en voorwaarden:

Meer interesse? Onderstaande link geeft toegang tot de openbare aanbesteding

  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | BE 0889.549.188. | Volg ons op