Lokaal Cultuurbeleid - 28/02/2018

Het architectenbureau AST 77 is heel erg trots dat zij vanuit een jarenlang doorgedreven Ontwerpend Onderzoek hun bijdragen hebben kunnen verlenen aan de burgerbeweging OpgewekTienen dat op 27/02/2018 de Vlaamse Ultima prijs heeft gewonnen voor Lokaal Cultuurbeleid 2017

Onder de werknaam “The Pattern Language of the city dream of Tienen” startte wij als architectenbureau begin 2013 het onderzoek over de kleinschalige stedelijke vragen van Tienen. Zijn niet-centrumsteden grote dorpen, kleine steden of wijken in Vlaanderen? Hoe kunnen niet-centrumsteden kwaliteit leveren met veel minder financiële middelen? Waarom spreekt men over niet-centrumsteden en niet over streek- of regiosteden? Ontbreekt het de niet-centrumsteden aan visie of aan ambitie? Waarom vallen niet-centrumsteden eerder tegen dan op?   

Vanuit dit onderzoek werd er de publicatie Tienen Ontwerpend Onderzoekstraject opgemaakt en ontstond er in 2014 ism. OpgewekTienen en RISO Vlaams-Brabant, het initiatief ParkLife Waar we samen met de burgers wilde nadenken over de “Toekomst van de Stad”. Om dit debat ook met experten aan te gaan werd in 2016 voor het eerst het StadsForum georganiseerd waar het inhoudelijk debat rond 4 thema’s: de creatieve stad – de sociale stad – de ecologische stad en de ruimtelijke stad, verder werd gevoed.   

In 2018 gaan we het ontwerpend onderzoek verderzetten en gaan we met Atelier X nadenken over de 52 stedelijke bouwblokken van Tienen, met als doel de eigen stedelijke (grond)vesten te onderzoeken en trachten te begrijpen wat de menselijke hechting is aan de rijke Tiense kleigrond. Dit zal onder de titel 
Bringing Earth to a Sinking Islandvanaf eind mei tot eind november tentoongesteld worden in Palazzo Mora tijdens de architectuur Biënnale van Venetië.
    

In het juryverslag van de Ultimas kunnen wij het volgende lezen:OpgewekTienen is een schoolvoorbeeld van zo’n project, in een stad die perifeer gelegen is. De open en onafhankelijke burgerbeweging wil haar stad ‘opwekken’: met het activeren van de reuzentraditie, met het mee organiseren van een parade met 400 figuranten en 10.000 bezoekers, met een door kunstenaars begeleide bevraging over de toekomst van de stad, met ParkLife, ruilkasten, een soepcafé, een volkstuinensite, verhalen over de stad, de Tiense Feestdag, een spellenclub, het StadsForum, De Langste Eettafel en sinds deze zomer ook Pand 10: een open huis voor burger- en buurtinitiatieven (met steun van de stad Tienen).
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op