Nationale staalprijs 2020

De eigen woonst van architect Peter Van Impe werd genomineerd voor de Nationale Staalprijs 2020, een prijs waarmee de stichting Bouwen met Staal sinds 1971 waardering uitspreekt voor bijzondere staalprojecten. 


AST 77 realiseerde één van de “Herenwoning” op de Anemoon te Tienen, op de site van het voormalig Provinciaal Internaat.  De woning is ontworpen binnen de krijtlijnen van het vernieuwende beeldkwaliteitsplan voor deze site, opgemaakt door B-architecten en Omgeving. Het masterplan bestaat uit zes woonzones - elk met een eigen sfeer en aangepaste woontypologie – gegroepeerd rond de voormalige atletiekpiste die binnen het nieuwe plan ingericht wordt als centrale open verblijfsruimte. De herenwoning is één van de zes typologieën. 


Structureel basismateriaal van de door AST 77 ontworpen duurzame woning is aarde in combinatie met staal en beton. Aarde heeft namelijk een zeer lage impact op het milieu en heeft excellente thermische en constructieve eigenschappen. Daardoor heeft het materiaal een groot potentieel voor duurzaam bouwen. 


Het staal werd al structureel bindend materiaal gebruikt voor het koppelen van de 3 losstaande bakstenen buitenwanden met de centraal gepositioneerde stampleemwand. De 1 cm dikke vloerplaten en de geperforeerde stalen trappen zorgen zij er voor dat met een minimale opleg de noodzakelijke verbindingen gerealiseerd kan worden om een zo open mogelijke constructie te realiseren. Aan de westzijde van de woning is het 11 meter hoog stalen raamwerk die de verbinding maakt tussen twee van de drie vrijstaande baksteenmuren. Aanvullend aan de dragende staalconstructies is er een vol stalen boeken- en plantenrek van 15 meter hoog die als open en transparante borstwering fungeert. Bovenaan de woning komt er in de nabije toekomst een stalen serre boven de trap, dewelke toegang zal geven aan het dakterras.


De winnaars worden op 13-10-2020 bekend gemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag.

  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op