Patrimonium voor de toekomst - 10/11/2017

PROVINCIALE ARCHITECTUURPRIJS
Hof van Rome wordt referentieproject voor de provincie Vlaams-Brabant.

Architectenbureau AST77 werd voor de tweede keer op rij geselecteerd voor de Provinciale Architectuurprijs Wonen in Vlaams-Brabant. Tussen de verschillende vooraanstaande projecten wordt residentie “Hof van Rome” aan de Hennemarkt te Tienen als referentieproject opgenomen in de publicatie “Patrimonium voor de Toekomst 2017”.

Gedeputeerde Tom Dehaene overhandigde tijdens de officiële prijsuitreiking te Liedekerke de publicatie aan architect Peter Van Impe van AST77, en aan de bouwheer van dit project van 2 winkels en 9 appartementen met ondergrondse parking.  Bij de selectie was er vooral aandacht voor een vernieuwde aanpak om met de schaarse ruimte om te gaan : ‘intensivering van de ruimte en het opnieuw benutten van verouderde gebouwen en terreinen liggen meer in de richting van waar we naartoe moeten’.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Tienen was aanwezig bij de prijsuitreiking, en bevestigt het standpunt van de jury : “Het geselecteerde project is een voorbeeld van hoge woonkwaliteit in de historische binnenstad, waarbij wonen boven winkels een nieuwe stedenbouwkundige impuls geeft.  Zo’n private inbreidingen in onze steden en dorpen zijn absoluut welkom.”

Het ‘Hof van Rome’ bevindt zich in het oude stadscentrum van Tienen en integreert 8 appartementen, 1 penthouse en een grote commerciële ruimte in het oude stedelijke weefsel. Elk appartement beschikt over een buitenruimte in de vorm van balkon of loggia en worden onderling verbonden door een ruim gedimensioneerde buitentrap. Van de gekende donkere appartementstrap en –gang is hier geen sprake. De circulatie is een open aangename plaats geworden waar ontmoeten en eventueel verblijven centraal staat. De gevelafwerking weerspiegelt op zijn beurt de vele wit geschilderde historische gebouwen die de stad Tienen rijk is. “
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op