PARKLIFE TIENEN 2014

In augustus 2014 toverden we samen met AST 77 bvba, RISO Vlaams-Brabant en meer dan 40 verenigingen, organisaties en handelaars het stadspark om tot creatieve ontmoetingsplek. De witte picknicktafels, activiteiten voor jong en oud en het StadsForum zorgden voor een aparte dynamiek. ParkLife focust ook op de ‘toekomst van de stad’. Hoe ziet de ideale stad er uit? Op welke manier willen we samen in de stad leven? En hoe kunnen we  onze  ecologische  voetafdruk  verkleinen  en de rijkdom aan planten en dieren beschermen? Daarom zet ParkLife in op 4 stedelijke thema’s:
      • De sociale stad – aandacht voor de verschillende groepen in de stad
      • De ruimtelijke stad – aandacht voor de kwaliteit van de buitenruimte
      • De ecologische stad – aandacht voor groen, natuur, voedsel,…
      • De creatieve stad – aandacht voor kunst en cultuur
Van meet af aan ging ParkLife 2014 over de ‘alledaagse stad’, de stad niet enkel als fysiek of architectonisch domein maar als sociaal, cultureel en politiek domein; de stad als object van alledaagse identiteitsvorming en het park als ontmoetingsplek, een plek waar gemeenschappelijke activiteiten worden georganiseerd, waar mensen samenkomen en kennis gedeeld wordt [3].

Tijdens de eerste editie van ParkLife waren de witte picknicktafels[4] de blikvangers. De door  bedrijven, zelfstandigen en middenveldorganisaties gesponsorde witte picknicktafels (15) moesten gedurende de maanden augustus en september inwoners uitdagen om in het park te komen vertoeven.

Samen met Jason van der Woude[5] plaatsen we een stadspaviljoen op de vijver. Een glazen huis opgetrokken uit recuperatieramen om de bezoekers uit te dagen om op een andere manier naar deze publieke ruimte te kijken.

Tussen april en begin augustus groeide ParkLife 2014 uit tot een netwerk van 60 organisaties, bedrijven en geëngageerde burgers; brachten 17 sponsors het nodige budget samen en zetten stad Tienen en Onroerend Erfgoed mee hun schouders onder het initiatief. 4  zondagen en woensdagavonden werden gratis activiteiten georganiseerd gaande van een picknick met 300 deelnemers, over workshops tuinieren, erfgoedwandeling, een spellendag, circus, tal van muziekoptredens, een kunstenparcours, een ruilmarkt en weggeefplein, poppentheater, een gedichtenwandeling en stadssafari[6], beweeginitiaties en de opening van een ruilbib.

Waarom ParkLife op zo’n korte termijn kon uitgroeien tot zo’n succes had te maken met:
  • De unieke combinatie van de drie initiatiefnemers: opgewekTienen (burgerparticipatie) – Riso Vlaams-Brabant (sociaal middenveld) – AST77 architecten- en ingenieursbureau (ruimtelijk onderzoek).
  • De locatie: het stadspark als open ontmoetingsplek en de eenvoud van de picknicktafel.
  • De brede en actieve participatie vanuit alle lagen van de bevolking en over verschillende sectoren heen.
  • Het open, ongedwongen, tijdelijke en niet-commerciële karakter van ParkLife.
  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | BE 0889.549.188. | Volg ons op