06/05/2022

    Vacature

    22/02/2022

    Terra Fibra Award 2021

    28/07/2021

    Kringwinkel PLUS

    06/06/2021

    Trade house

    06/06/2021

    Tiny house

    06/06/2021

    Penthouse

    03/05/2021

    Architectura - Praatstoel

    27/09/2020

    Mijn thuis op maat 2020

    03/08/2020

    Nationale Staalprijs 2020

    03/02/2020

    Building of the year 2020

    02/01/2020

    Bricks Now & Then

    22/11/2019

    Dag van de ondernemer

    06/07/2018

    Time Space Existence

    06/07/2018

    Act of Building

    30/10/2018

    Ontwerpend Onderzoek

    04/07/2018

    Zomerstage - Nicky

    27/05/2018

    VL. Renovatiedag 2018

    17/03/2018

    Biënnale Venetië

    05/03/2018

    Exchange student - Vahid

    28/02/2018

    Lokaal Cultuurbeleid

    09/02/2018

    Atelier X

    05/02/2018

    Stagiaire Antje

    02/12/2017

    Publicatie - HLN

    14/11/2017

    Narrative Architecture

    10/11/2017

    Architectuurprijs VL-Br.

    10/10/2017

    1e Laureaat Stationsplein

    23+24/09/2017

    Mijn Huis Mijn Architect

    10/09/2017

    Open Monumentendag

    10/09/2017

    Festival v.d. Architectuur

    04/08/2017

    ART77 - Lieve Ophalvens

    13/07/2017

    2de laureaat Destelheide

    09/07/2017

    Master QEP S.Massart

    08/07/2017

    Powers of Ten

    05/07/2017

    Kunstzinnig Vogelhotel

    28/06/2017

    Gestampte aardewand

    18/12/2015

    Parklife wint Cultuurprijs

    14/06/2013

    De Praatstoel

Renovatiedag 2022 - 14 & 15 mei

't Dak kan eraf!

Op 14 en 15 mei kan je terug een AST77-project bezoeken op de Renovatiedag van 2022. Dit jaar zetten we onze visie op architectuur en erfgoed in de kijker met ’t Nieuwhuys in Hoegaarden. Een historisch pand dat teruggaat tot in de Romeinse tijd met een rijk verleden en bijhorende legendes.   

 

In 2015 kreeg AST77 de opdracht om het oudste huis van Hoegaarden ‘’t Nieuwhuys’ uit te breiden tot een vernieuwde brasserie. Een zoektocht naar de balans tussen ruimte maken en ruimte laten resulteert in een toevoeging van twee bouwlagen. Hierin wordt het historisch detail terug hedendaags. De overgang tussen oud en nieuw karakteriseert de architectuur tot in de details en materialiteit.

 

De belangrijkste ingreep is een vide met opengaand serredak in glas. Het ontwerp is hierdoor rijk aan daglicht, de historische gevel wordt gevrijwaard en het buitengevoel van het oorspronkelijke binnenhof wordt herbeleefd. Op het gelijkvloers verkrijgen we centraal een geborgen gevoel met enkel verticale zichtrelaties, versterkt door een overvloed aan zenitaal licht dankzij de vide. Op de bovenverdieping creëren we net het tegenovergestelde. De hoek in glas kraagt licht uit over het publiek domein en verleent horizontale vergezichten naar de omgeving. De nieuwe structuur blijft in het zicht en we houden bewust een afstand van de bestaande structuur zodat de toekomst nog alle mogelijkheden biedt. Open complementeert gesloten, nieuw respecteert oud.

 

Een bijkomende wens van de bouwheer was de mogelijkheid tot podiumkunsten en performances. De videvloer transformeert tot podium en het dubbelhoge atrium biedt ruimte voor publiek. Wat ooit een vestiging was langs Romeinse wegen, werd een legertaverne en huis van lichte zede, een plaats voor oude volksspelen, een brouwershuis, een schuilplaats in tijden van oorlog, een bankinstelling en zelfs een gemeentehuis. Vandaag kennen we ’t Nieuwhuys opnieuw als een brasserie en een plaats van ontmoeting. De cirkel is rond. En vergeet niet, bij tijden van feest kan het dak er letterlijk af!

 

Foto's: Steven Massart

  • © AST77 | Architecten- en ingenieursbureau | Volg ons op